Vegan sau vegetarian?
Există oameni cărora nu le place carnea. Nici un fel de carne. Dar există şi oameni cărora nu le plac nici carnea,nici produsele lactate. Dar ce facem cu cei care nu pot mânca nici ouă? De aceea există legume şi fructe la tot pasul.
Auzim din ce mai des că prietenii noştri devin vegetarieni. Sau că preferă o alimentaţie vegană. Poate că nu toţi ştiu ce anume face distincţia dintre cele două stiluri de hrană. Chiar dacă sunt destule diferenţe ,ceea ce îi leagă pe consumatorii acestor tipuri de alimente este dorinţa unei vieţi sănătoase şi cât mai lungi. Oare să fi descoperit elixirul tinereţii şi să nu ne fi dat seama?
Ce înseamnă să ai un stil de viaţă vegetarian?
Foarte multe vedete apelează la acest mod de trai şi parcă sunt mai tinere şi mai frumoase,pline de energie şi cu un corp de invidiat.Dacă ar şti oamenii care suferă de obezitate cât ar putea să îi ajute o alimentaţie vegetariană, ar dispărea fast-food-urile.
Ei bine,ce mănâncă vegetarienii?
Acest tip de alimentaţie nu conţine niciun tip de carne,nici măcar peşte. Este permis consumul oricăror tipuri de legume,fructe dar şi a laptelui, ouălor ,brănzei sau iaurtului(de 2-3 ori pe săptămână). Aceasta este categoria Lacto-Ovo-Vegetarienilor. Mai există încă două categorii ale oamenilor vegetarieni care exclud din alimentaţie fie ouăle(Lacto-Vegetarienii) sau produsele lactate (Ovo-Vegetarienii). Cel mai important lucru de respectat în alimenaţia vegetariană este modul în care se prepară legumele/fructele: Nu se prepară termic. Acestea trebuie doar încorporate în diverse salate sau stoarse pentru obţinerea sucurilor. Se ţine cont şi de faptul că aportul zilnic de proteine este acelaşi,şi trebuie luat din legume precum linte,năut,oleaginoase,nuci,alune, quinoa etc.Şi ultimul lucru de punctat este că niciodată carnea nu trebuie înlocuită cu alimente procesate din comerţ cu foarte multe calorii.
Vezi și: Cel mai bun frigider pentru a-ți păstra alimentele
Aşadar,dieta vegetarienilor este o alimentaţie cu mai puţine calorii si mai puţine alimente dăunătoare bunii funcţionării a organismului. Este dovedit faptul că vegetarienii sunt mai aparaţi de cancer sau de diabet.
Ce trebuie să ştie cei care vor să facă o astfel de schimbare este faptul că trecerea de la alimentaţia obişnuită la cea vegetariană trebuie să se realizeze treptat,poate în 3-4 luni.Stilul vegetarian poate deveni foarte periculos pentru sănătate dacă este perceput incorect şi practicat în mod iresponsabil.
Ce înseamnă să ai un stil de viaţă vegan?
Sunt mai puţini oameni care au trecut la stilul vegan,ştim cu toţii asta. Este greu,mult mai greu decât să fii vegetarian. Dar este susţinut faptul că este mult mai sănătos. Este mai mult un pas continuu de detoxifiere a organismului. Veganii afirmă că ei nu au doar un stil alimentar diferit ,ci si o mentalitate defirită vis-a-vis de ocrotirea animalelor.
Ce consumă veganii?
Ei elimină din alimentaţie carnea,şi merg mai departe decât vegetarienii. Nu consumă nici ouă,nici produse lactate de niciun fel. Îşi răsfaţă corpul doar cu legume,fructe,fibre şi cereale. Unii spun că dieta vegană este pasul suprem. Este cel mai costisitor stil de alimentaţie,pentru că organismul are nevoie de proteine,fibre,minerale,care trebuie luate din legume destul de rare. Pe de altă parte,o alimentaţie de acest tip dezvoltă cel mai mult imaginaţia şi permite combinaţii care răsfaţă chiar şi papilele consumatorilor de carne.
Dacă vegetarienii nu consumă carne,fie pentru a veni în sprijinul sănatăţii,fie pentru că nu le place,veganii merg mai departe. Ei devin ocrotitori ai animalelor şi activişti pentru drepturile animalelor.
Oricum ar fi, sănătatea este pe primul plan şi merită sacrifiul „divorţului” de carne. Indiferent de categoria în care vă clasaţi sau de stilul de alimentaţie pe care doriţi să îl aveţi, trebuie să ştiţi că nu este bine să renunţaţi la alimentele gustoase,care vă plac foarte mult. Dar trebuie să admitem şi faptul ca unii oameni nu pot renunţa la carne şi la produsele lactate,şi cu toate acestea pot avea o alimentaţie sănătoasă.Preparat cu grijă,orice aliment îşi joacă rolul benefic în organism,la prima greşeală de combinaţie sau gătire,provoacă neplăceri. Tu ce stil alegi?